preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Neviđane

Login
 
Meteorološka postaja Neviđane-OŠ Vladimir Nazor | Neverin.hr
 

  

 

Static HTML
Static HTML
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 326590
Ovaj mjesec: 948
ANketa
Koliko novaca nosiš u školu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Korisni linkovi 

Kalendar
« Ožujak 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vijesti iz knjižnice
Novi naslovi!
Ivan Hrabrov / datum: 13. 3. 2023. 14:33

Ne znate što biste čitali? Dođite u školsku knjižnicu jer smo pripremili nove knjige.

Stigle su nam nove problemske slikovnice za malene, stripovi i slikovnice, knjige za naše mlade knjigoljupce te učitelje i stručne suradnike.


[OPŠIRNIJE]„Čitanjem do zvijezda 2022/2023.“
Ivan Hrabrov / datum: 13. 3. 2023. 14:30

I ove godine učenice naše škole sudjelovale su na županijskom natjecanju u čitanju – „Čitanjem do zvijezda“. Na temelju pročitanih knjiga Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva, Zvijer iz Buckinghamske palače i Scherlock HolmesGrimizna istraga učenici osnovnih škola su se pripremali u dvije kategorije: kviz znanja i izradu kreativnog likovnog uratka. Natjecanju je sudjelovalo osam škola: OŠ Biograd, OŠ Jurja Barakovića Ražanac, OŠ „Vladimir Nazor“ Neviđane, OŠ „Petar Lorini“ Sali, OŠ „Petar Zoranić“ Nin, OŠ Petra Zoranića Jasenice, Oš Zemunik i OŠ Stjepana Radića Bibinje.

U kategoriji ispit znanja sudjelovale su tročlane ekipe iz sedam škola dok su u kategoriji predstavljanja kreativnog uratka sudjelovali učenici iz četiriju škola koji su predstavljali individualno izrađene plakate na temu "Volim London".

Domaćini iz OŠ Stjepana Radića Bibinje priredili su nam prekrasnu dobrodošlicu s pjesmom i učinili naš boravak na natjecanju zabavnim i ugodnim.  Složili bismo se s njihovom izjavom kako je ovo bilo ne samo natjecanje, nego i predivno druženje posvećeno knjizi i čitanju!


[OPŠIRNIJE]Harry Potter
Ivan Hrabrov / datum: 16. 6. 2022. 16:55

Povodom svjetskog dana zaštite okoliša, održan je sat koji je zapravo spoj književnosti, hrvatskog jezika, prirodne i društva i kemije. Stoga su sat zajedno održale nastavnica kemije Josipa Kolanović Tičić i knjižničarka Lucija B.Parić. Nastavnica i knjižničarka su tako uvele učenike u čaroban svijet Harry Potter-a. Učenici su tako čitali ulomke iz prvog  nastavka Harry Pottera (Harry Potter i kamen mudraca) a s nastavnicom iz kemije su imali pokuse koji  su se nadovezali na pročitani dio iz knjige. Kako je sat izgledao prošle godine u 5 razredu i ove godine u 7 razredu možete vidjeti u fotogaleriji. 


[OPŠIRNIJE]Pizza lektira
Ivan Hrabrov / datum: 23. 5. 2022. 08:32
Treći razred je u školskoj knjižnici sa školskom knjižničarkom imao obradu lektire na malo drugačiji način. Učenici imaju za lektiru: Pripovijest o doktoru Dolitlle-u. Stoga su učenici imali pizza lektiru. Učenici su tijekom izrade pizza lektire pronašli bilješke o piscu, opisali su i nacrtali glavnog lika, sami su odredili redoslijed događanja. Napisali su i zagonetku o najzanimljivijem događaju u priči, odredili su vrijeme i mjesto radnje, opisali najnapetiji dio priče i na samom kraju su postali novinari. Odnosno napisali su kritički osvrt na roman.
Učenicima se jako svidio ovakav način pristupa lektiri. U prilogu se nalazi fotografija pizza lektire. 
 
 
 
 

[OPŠIRNIJE]Dani medijske pismenosti
Ivan Hrabrov / datum: 16. 5. 2022. 20:26

Kako bi učenici bili informacijski pismeni trebali bi razlikovati vijesti, zabavu, mišljenja i reklame. Učenici bi morali znati razlikovati činjenice od zabluda. Današnji učenici moraju znati uspješno i učinkovito pronaći informacije, kritički ih vrednovati i točno i kreativno ih upotrijebiti. U današnje doba bi se više nego ikad trebalo podučavati učenike da postanu kritički korisnici informacija koje pronađu na internetu. Međutim, nije uvijek lako kritički analizirati informacije na internetu, stoga su učenici petog razreda imali radionicu  u školskoj knjižnici, sa školskom knjižničarkom u sklopu medijske pismenosti na kojoj su se učenicima pokazali relevantni, ugledni izvori informacija koji mogu pomoći učenicima vrednovati informaciju i pomoći im kritički analizirati ono što čitaju.  Učenicima su se predstavile mrežne stranice za provjeru činjenica: poput Faktograf.hr, Snopes….


[OPŠIRNIJE]Noć knjige
Ivan Hrabrov / datum: 16. 5. 2022. 20:21

I ove školske godine je u školskoj knjižnici obilježena manifestacija noć knjige. Noć knjige je manifestacija koja je pokrenuta 2012. godine, a u našoj školskoj knjižnici se obilježava svake godine. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).


[OPŠIRNIJE]Valentinovo
Ivan Hrabrov / datum: 14. 2. 2022. 11:48

I ove godine u školskoj knjižnici učenici mogu posuditi knjigu iznenađenja. Posjetite svoju školsku knjižnicu i odaberite knjigu iznenađenja. 

Kako izgleda Valentinovo u knjižnici, možete vidjeti na fotografijama u prilogu :) 

 

[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta
Ivan Hrabrov / datum: 14. 2. 2022. 10:44

Dan sigurnijeg interneta u školskoj knjižnici protekao je tako da smo čitali slikovnicu sigurni s Neticom, također čitali smo i slikovnicu autora; Jennifer More- Mallinos-a, kad se zanemare internetska pravila, te smo zaigrali društvenu igru koju je kreirao centar za sigurniji Internet. U toj igri učenici su dobivali pitanja i zadatke pomoću kojih smo zapravo ponavljali sve što smo pročitali u slikovnicama; a to je koja su pravila ponašanja na internetu. Uz zadatke iz društvene igre nastali su radovi s kojima je napravljen  pano o sigurnosti na Internetu.


[OPŠIRNIJE]Bookmark exchange project
Ivan Hrabrov / datum: 16. 12. 2021. 19:42

U našoj školi već se tradicionalno pridružujemo obilježavanju mjeseca školskih knjižnica koji organizira Međunarodna udruga školskih knjižnica (IASL). Tako je i ove godine naša školska knjižnica pod vodstvom školske knjižničarke  sudjelovala u razmjeni straničnika diljem svijeta, tema ovogodišnjeg projekta razmjene straničnika ( Bookmark exchange project) je: Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta. U projektu su sudjelovali svi učenici od četvrtog do osmog razreda. Učenici su sudjelovali u dva projekta i to  učenici koji su iznad  dvanaest godina i oni koji su ispod dvanaest godina. Naša škola je tako imala dva partnera i to: osnovna škola iz  Apúlia u Portugalu i osnovna  škola iz  Alytus, Litve.


[OPŠIRNIJE]Čarobni svijet životinja u basni i priči
Ivan Hrabrov / datum: 19. 11. 2021. 18:58

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) , Međunarodni dan zaštite životinja te započinje Mjesec hrvatske knjige.  Stoga je u trećem razredu kroz eTwinning projekt: Uz čitanje riječi rastu2, obilježena aktivnost :Čarobni svijet životinja u basni i priči.

Učenici su posjetili školsku knjižnicu te su istraživali u knjigama i enciklopedijama o različitim životinjama. Nakon toga su učenici napisali basne i priče  o izabranim životinjama. Priče će biti objavljene u zajedničkoj online knjizi koja se nalazi u  na eTwinningu. 


[OPŠIRNIJE]DAN RJEČNIKA
Ivan Hrabrov / datum: 19. 11. 2021. 18:58

Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) prilika je za školske knjižničare diljem svijeta da odaberu dan, tjedan ili cijeli mjesec u listopadu kako bi obilježili važnost školskih knjižnica i proslavili sve što one predstavljaju. Stoga je odabran dan 16. listopada  jer se tada obilježava  dan rječnika. Učenici sedmog razreda posjetili su školsku knjižnicu i imali radionicu o referentnoj  zbirci, odnosno imali su radionicu  s rječnicima. Na radionici učenici su naučili kako pronaći traženu obavijest u referentnoj zbirci odnosno rječniku ili hrvatskom pravopisu.  Kako je sve skupa izgledalo možete vidjeti na fotografiji u prilogu. 

 


[OPŠIRNIJE]Dolazak prvaša
Ivan Hrabrov / datum: 7. 10. 2021. 14:29

Prvi razred je imao upoznavanje sa školskom knjižničarkom i  knjižnicom. Učenici su se upoznali s načinom posudbe knjiga u knjižnici, te s knjižničnim fondom koji je primjeren za njihovu dob. Učenici su se upoznali s knjižničnim bontonom i pravilnikom o radu. Naučili su razliku između knjižare i knjižnice. Naučili su i što je to lektira, a što građa za slobodno čitanje. Učenici u školsku knjižnicu mogu doći pisati školske zadaće, čitati časopise, enciklopedije, kao i igrati igre i gledati filmove. U prvom razredu će biti proveden projekt „Naša mala knjižnica“ pa su se učenici ukratko upoznali i s projektom.


[OPŠIRNIJE]Posjet učenika petog razreda
Ivan Hrabrov / datum: 7. 10. 2021. 14:28

Listopad je mjesec hrvatskih knjižnica i stoga su se učenici petog razreda upoznali s organizacijom i poslovanjem školske knjižnice.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan pismenosti
Ivan Hrabrov / datum: 14. 9. 2021. 12:57

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1967. s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

Stoga je u 3. razredu u sklopu projekta „Uz čitanje riječi rastu“ obilježen međunarodni dan pismenosti. Učenici su se tako upoznali s projektom, dobili su ankete o čitalačkim navikama učenika koje su vezane za projekt te su imali sat knjižnično informacijske pismenosti u kojem su naučili „put od autora do čitatelja“.

Učenici su na satu u školskoj knjižnici naučili prepoznati glavne dijelove knjige, razgovarali smo o važnosti korica knjige jer one štite tanke listove od savijanja. Učenici su na satu naučili  imenovati osobe koje su važne za nastanak knjige pout autora, ilustratora, prevoditelja. Naučili su prepoznavati dijelove knjige poput naslovne stranice, sadržaja, bilješke o piscu, te su naučili tko je to nakladnik i zašto je bitan.

 


[OPŠIRNIJE]Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem. - Zelene priče
Ivan Hrabrov / datum: 4. 6. 2021. 13:39

Od početka svibnja, u  GK Zadar  se aktivno provodi program „Zelene priče“ pod motom „Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem“. U program GK Zadar uključila se i naša škola  tako da su sudjelovali učenici 1. razreda. Radionica je održana u školskoj knjižnici putem platforme ZOOM, knjižničarka  je djeci pričala priču na filcu „Stara voćka“ nakon čega su rješavali kviz o pročitanom, a pogađali su i zelene zagonetke.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni etwinning projekt Amusing Design Thinking
Ivan Hrabrov / datum: 4. 6. 2021. 13:35

U sklopu ovog međunarodnog projekta održane su Design Thinking radionice u 4. razredu. Učenici u sklopu ovog projekta uče kako kreativnost nije samo umijeće crtanja i ili slikanja, Design thinking metoda razvija kreativno samopouzdanje. Kreativno samopouzdanje  je sposobnost da pokažemo nezavršeni rad, sposobnost da sudjelujemo u nečemu u čemu možda nismo dobri, sposobnost suočavanja s problemima koji nemaju jasan odgovor (rješenje), sposobnost stvaranja inovativnih ideja. Stoga su učenici 4. razreda učili najprije kako dizajneri pristupaju fazi empatije. Odnosno, učili su  kako bez osude, okom početnika, znatiželjno i s poštovanjem krenuti u kreiranje proizvoda.

 

 


[OPŠIRNIJE]Detektivi Tiko i Piko
Ivan Hrabrov / datum: 10. 5. 2021. 14:43

U sklopu projekta „Naša mala knjižnica“ Učenici prvog i drugog razreda čitali su: Detektivi Tiko i Piko: Slučaj prepolovitelja Aino Havukainen Sami Toivonen. U navedenoj knjizi se radi o tome da  Tiko i Piko otvaraju detektivski ured, maskiraju se zavukavši zgodnu odjeću i odlaze na rođendan Ade Jaruge kako bi uhvatili tajnovitog prepolovitelja. O kome se radi? Gdje se krije? i zašto prepolavlja stvari? Sokolove oči detektiva ne ispuštaju iz vida sumnjivog tipa u pletenom prsluku…….

Učenici su nakon čitanja knjige naučili kako detektivima kod rješavanja slučajeva jako pomažu otisci prstiju koje pronađu na mjestu zločina. Stoga su učenici pomoću svojih otisaka oblikovali slike. Pa su tako pomoću svojih otisaka crtali detektivske kape, povećala, značke i likove iz knjige. 

http://os-vnazor-nevidjane.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=375


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan knjige i autorskih prava
Ivan Hrabrov / datum: 7. 5. 2021. 11:57

23. 4 se osim noći knjige, obilježava i svjetski dan knjige i autorskih prava. Svjetski dan knjige i autorskih prava  nastoji se obilježiti uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. Povodom obilježavanja svjetskog dana knjige i autorskih prava želi se  svih, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Stoga su učenici 7. razreda ( prije nego li je krenula online nastava) imali sat u knjižnici u kojima su se upoznali s autorskim pravima i njihovoj zaštiti. Cilj sata bio je poučiti učenike o  autorskim pravima, odnosno objasniti im kako  izbjegavati kršenje autorskih prava. Kod učenika se nastojalo potaknuti razvijanje svijesti o važnosti poštivanja autorskih prava.


[OPŠIRNIJE]Detektiv Macan
Ivan Hrabrov / datum: 7. 5. 2021. 11:53

U sklopu projekta Naša mala knjižica učenici 1. razreda su izradili lutku Detektiva Macana iz knjige Nade Horvat. Slučajevi Detektiva Macana! U sklopu projekta  knjižnog junaka smo  razmijenili  s drugom školom. Škola s kojom smo imali razmjenu je OŠ Podmurvice Rijeka. Dakle, našeg knjižnog junaka smo spakirali i poslali u nove pustolovine. Kada naš detektiv Macan stigne u drugu školu on će provesti neko vrijeme s drugom djecom. Isto tako, njihov detektiv Macan se druži sada s našim učenicima.


[OPŠIRNIJE]Noć knjige
Ivan Hrabrov / datum: 26. 4. 2021. 11:39

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Tema Noći knjige su ljekovite priče. Stoga je knjižničarka L.B. Parić imala sa svima od 01 – 04 razreda Biblioterapiju. Čitale su se Iscjeljujuće priče II : 101 terapeutska priča za djecu / Susan Perrow ; [prijevod Zrinka Tadić]. Knjiga sadrži terapeutske priče za izazovne oblike ponašanja i teške situacije djece od tri do deset godina. Priče imaju potencijal za usvajanje i njegovanje pozitivnih vrijednosti i mogu doprinijeti osobnoj i kulturnoj promjeni. Čitala se i knjiga: Nove bajke koje pomažu djeci : priče o svađi, strahu i nesigurnosti te ono što bi roditelji trebali znati o tome : za djecu od 6 do 10 godina / Gerlinde Ortner ; [s njemačkog prevela Branka Grubić]. Knjiga sadrži priče koje govore o svađi, strahu i nesigurnosti. Te su se u sklopu čitanja priče provodile vježbe opuštanja pomoću knjige; Diši kao medo : 30 svjesnih trenutaka koji će pomoći djeci da se osjećaju mirno i usredotočeno - bilo kad, bilo gdje / Kira Willey ; ilustrirala Anni Betts. 


[OPŠIRNIJE]Zadar čita 2021.
Ivan Hrabrov / datum: 16. 4. 2021. 14:02

Sudjelovanje naše škole u manifestaciji Zadar čita 2021.

 Manifestacija se očitovala kroz pitanje "Zašto je dobro čitati bajke?". Program se provodio svaki dan u suradnji učiteljice Ivane Medić i  knjižničarke Lucije B. Parić  u prvom razredu.

 Program se provodio svaki dan  po jedan školski sat u tjednu od 22. ožujka do 27. ožujka 2021.g. Na svakom satu učenicima  se čitala  po jedna bajka.

 Nakon zajedničkog čitanja potaknuo se djecu da tijekom interpretacije upotrijebe maštu u pronalaženju što više odgovora. Učenicima su se čitale knjige:Nove bajke koje pomažu djeci, autora Gerlinde Ortner i knjiga: Diši kao Medo, autorice Kire Willey. 

 


[OPŠIRNIJE]Dan dječje knjige
Ivan Hrabrov / datum: 1. 4. 2021. 12:33

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja.

 

Prilika je to i za obilježavanje osmog rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja "Čitaj mi!" koju zajednički provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a Hrvatska.

 

Stoga se povodom dana dječje knjige u školskoj knjižnici OŠ "Vladimir Nazor" čita  slikovnica " Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea." Nakon čitanja slikovnice, se razgovaralo o pročitanom. Odnosno obradilo se pročitano djelo. Nakon obrade djela učenici su  pogledali  istoimeni  animirani film. Ova prekrasna priča inspirirala je OSCAROM nagrađeni kratki film. Čitanjem knjige i gledanjem animiranog filma učenici se uvode u čaroban svijet knjiga te ih se upoznaje s ljudima koji su knjigama posvetili cijeli svoj život.

 

Uređenje naše školske knjižnice je inspirirala navedena slikovnica.  


[OPŠIRNIJE]Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige
Ivan Hrabrov / datum: 18. 3. 2021. 13:51

U suradnji između knjižničarke L.B.Parić i nastavnice Margarite Morić u 5. razredu provodi se projekt Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige. Ciljevi ovog projekta su promicanje i poticanje čitanja naglas, razvijanje svijesti o važnosti i utjecaju čitanja naglas. Razvijaju se čitalačke kompetencije ( čitalačke sposobnosti i vještine). Učenici u sklopu projekta razvijaju kritičko mišljenje te upoznavaju djela dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture. Knjiga koju su učenici čitali je Tom Gates - Svjetski dan knjige - Najbolji u povijesti (dosad). Osim čitanja ove knjige učenici su vježbali crtati likove iz stripa ( Pokušali su nacrtati Toma ), te su pričali i svoje priče. Odnosno imali su zadatak da se prisjete najsmješnije zgode s bratom, sestrom, rođakom te su pripovijedali priču. Prije pripovijedanja priče dobili su plan pripovijedanja  koji im pomaže kako ispričati priču.  

 
20. 03. Obilježava se  Svjetski dan pripovijedanja pa su učenici tako obilježili taj dan :) .
 
 

[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan materinskoga jezika ( Vijesti iz knjižnice)
Ivan Hrabrov / datum: 1. 3. 2021. 17:49

Obilježavanjem međunarodnog dana materinskog jezika uči se i razvija materinji jezik, te se njeguju jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Svakom čovjeku bi trebalo biti omogućeno da se prema materinskom jeziku odnosi s ljubavi i poštovanjem. 

 
Školska knjižničarka L.B. Parić održala je  u 8. razredu kviz otočkih riječi.Kviz je izrađen prema GLOSARU. Glosar je dijalektalni rječnik otoka Pašmana.  ( Glosar su izradili viši učenici OŠ "Vladimir Nazor" pod vodstvom mentorica Slađane Vranjković i Nikoline Dolfić). Kviz je izrađen u programu socrative čiji link je proslijeđen učenicima na mobitele. Kviz smo rješavali svi skupa  uz pomoć prezentacije, a učenici su sami za sebe klikali riječi za koje misle da su točne. 
 
Rješavajući kviz učenici su se prisjetili starih i pomalo zaboravljenih riječi  koje su  koristili djedovi i  bake na otoku Pašmanu. Rješavajući kviz smo otkrili i nove  dijalektalne  riječi pomoću kojih bi možda jednog dana mogli i proširiti Glosar ;) .Kvizom se nastojalo potići učenike da čuvaju svoj dijalekt i da njeguju jezične i kulturne različitosti. 
 
 

[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Ivan Hrabrov / datum: 25. 2. 2021. 14:05
Dan ružičastih majica obilježen je i u školskoj knjižnici. Pa su tako 01 i 02 razred čitali slikovnicu Nisi ružno, pače! Učenici su čitanjem ove slikovnice naučili kako prepoznati i kako se nositi s vršnjačkim nasiljem. 
 
Učenici 03 i 04 razreda su čitali priču: Vita prihvaća različite prijatelje. Prijatelji malene Vite su djevojčica Ivana koja ne može govoriti, ali prekrasno crta, dječak Anan koji ima tamniju kožu i ne govori hrvatski, ali je najbolji nogometaš u susjedstvu te Marta koja ne može hodati, ali je pravi glazbeni virtuoz! Slikovnica Vita prihvaća različite prijatelje uči nas kako razumjeti i prihvatiti drugačije od nas, a kako bi poruka slikovnice doprla do svih, tiskana je fontom koji olakšava čitanje osobama s disleksijom i teškoćama u čitanju.
 
Nakon pročitanih knjiga  učenici su izradili plakat s porukama. Kako je sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji
 
 
 
 
 

[OPŠIRNIJE]Valentinovo u školskoj knjižnici
Ivan Hrabrov / datum: 15. 2. 2021. 09:45

Povodom Valentinova u školskoj knjižnici učenici su imali priliku posuditi knjigu čije korice su bile omotane papirom. Odnosno učenici su imali posudbu knjiga iznenađenja. Time se uči kako knjige ne valja suditi po koricama, već da trebamo čitati kako bi otkrili priču. Kako ne bi sve ostalo na posudbi knjiga. Učenici su nakon posudbe knjige čitali knjige te upoznavali svjetove različitih bajki i likova. 

 

[OPŠIRNIJE]Maškare u školskoj knjižnici
Ivan Hrabrov / datum: 15. 2. 2021. 09:41

Nakon posudbe knjige iznenađenja učenici su izrađivali maske. Maske su odabrali prema likovima iz bajki. Nakon izrade maske, svaki učenik je objasnio koji je on to lik iz bajke ( Trebalo je pročitati knjigu, i opisati svoj lik iz bajke).  Kako je sve  to izgledalo pogledajte u fotogaleriji :) 

 
I za kraj pjesma Gustava Krkleca: Maskenbalske šale
 

KAD SE OVO ČUDO ZBILO

Ulicom se šeće maca
Mišić pored nje koraca.

Pokraj vuka ide krava
Slon za ruku vodi lava.

Jastreb malo janje pazi,
A lisica pile mazi.

Kad se ovo čudo zbilo
Na poklade to je bilo.


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta
Ivan Hrabrov / datum: 12. 2. 2021. 13:23

U našoj školi je u suradnji informatičara Mladena Palića i knjižničarke Lucije B. Parić obilježen Dan sigurnijeg interneta. U sklopu radionica učenici su dobili savjete za siguran online boravak. Učenicima se čitala slikovnica sa CSI: sigurni s Neticom te slikovnica Internetska pravila, autorice Jennifer Moore - Mallino. Učenici su Igrali i igre na temu sigurnosti na internetu te su pogledali webinar koji je namijenjen djeci i mladima.

 Tako su naši učenici naučili da; Profil treba biti privatan, kao i fotografije. Da pazu na svoje lozinke, a pogotovo da paze koga će prihvatiti za prijatelja na društvenim mrežama. Ukoliko dožive neugodnu situaciju na Internetu da obavijeste roditelje, odrasle osobe i da mogu i nazvati na besplatnu i anonimnu liniju Centra za sigurniji internet 0800 606 6060. 
 
A za roditelje predlažemo da pogledate video o utjecaju Interneta na djecu;
https://youtu.be/5eRpwAj4rIA

[OPŠIRNIJE]ČIRI-BIRI-BAJKA
Ivan Hrabrov / datum: 23. 12. 2020. 12:56

Zadnji dan nastave u ovom polugodištu 4.razred je s knjižničarkom zaigrao igru ČIRI-BIRI-BAJKA.

Čiri - biri bajka je društvena igra pripovjedanja koja potiče kreativnost i smišljanje strategija kako kroz pripovjedanje zajedno riješiti neki problem pri čemu se otkriva i usvaja moralna pouka. 

Igranjem djeca vježbaju verbalno i emocionalno izražavanje.


[OPŠIRNIJE]Čitajmo zajedno-čitajmo naglas
Ivan Hrabrov / datum: 16. 12. 2020. 08:13

U suradnji između knjižničarke Lucije B.Parić i učitelja Antonia Petričevića u 3.razredu  započet je međunarodni projekt za poticanje čitanja:" Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige". O projektu; Ciljevi projekta su razvijanje svijesti o važnosti i utjecaju čitanja naglas, razvitak čitalačkih sposobnosti i vještina (čitateljske kompetencije). Razvijanje vještine čitanja s razumijevanjem i povezivanje usvojenih pojmova iz pročitanih naslova. Čitanjem djela se razvijaju sve vrste pismenosti. Kroz projekt se promovira dječja književnost, jezik povijest i kultura. Kod učenika se unaprjeđuju vještine i sposobnosti javnog nastupa te se promovira europski identitet.


[OPŠIRNIJE]Nagradni advenski kalendar
Ivan Hrabrov / datum: 4. 12. 2020. 14:34

Školska knjižičarka L. B. Parić je postavila nagradni adventski kalendar. Svaki dan u adventskom kalendaru će biti nekoliko različitih zagonetki. Svaki dan otvorite omotnicu s datumom za taj dan. Kad riješite zagonetke javite se u knjižnicu s točnim rješenjem i preuzmite nagradu :) Adventski kalendar i upute su u fotogaleriji. (Nagradni adventski kalendar je namijenjen učenicima od 5 do 8 razreda ali mogu se okušati  i mlađi učenici). 


[OPŠIRNIJE]Lego slikovnica : U iščekivanju djeda Božićnjaka
Ivan Hrabrov / datum: 4. 12. 2020. 14:29

Učenici 1. razreda imali su radionicu sa lego slikovnicom u knjižnici . Slikovnica sa zadacima za 25 dana odbrojavanja do Božića.Slikovnica se sastoji od 25 prozorčića koja vodi do 3D božićnoga prizora! Učenicima su se čitale priče, te su ljepili naljepnice na odgovarajuća mjesta u slikovnici. Nakon toga su se proigrali s 3D prikazom Božićnog ugođaja na ulici i igračkom Djeda Božićnjaka. I na samom kraju sata su bojali prizore iz slikovnice.


[OPŠIRNIJE]Čarobna škrinja bajki
Ivan Hrabrov / datum: 4. 12. 2020. 14:23

S obzirom da nam se uskoro bliže Božićni blagdani i praznici 1. razred je imao sat u knjižnici s knjižničarkom Lucijom Bačić Parić. Na satu su  upoznali čarobnu škrinju bajki i priča. Učenici su  najprije pogledali kratak video o čarobnoj škrinji. Potom su razgledavali čarobnu škrinju koju imamo u knjižnici. Nakon toga smo otvorili čarobnu škrinju. I svaki učenik je izvukao papirić iz čarobne škrinjice. Svaki papirić je sadržavao ime bajke koju sadrži čarobna knjiga bajki i priča. U sklopu ovog sata učenici su uvedeni u čarobni svijet bajki i priča u zbirci najpoznatijih i najljepših bajki i priča. Nakon svake pročitane bajke smo razgovarali o dobru i zlu. 

Čitanjem bajki i priča se razvija dječja mašta. Učenici tako obogaćuju rječnik, te se razvija kritičko mišljenje. 

[OPŠIRNIJE]Soba za djevojčicu
Ivan Hrabrov / datum: 1. 12. 2020. 14:44

U sklopu projekta naša mala knjižnica su vrijedne ruke 2.razreda  izradile sobu za djevojčicu iz priče.

U blizini živi djevojčica priča je o djevojčici bez imena, bez prijatelja i bez vlastite sobe. To je djevojčica na koju nitko ne obraća pažnju i ne poziva u društvo. Ona čezne za nježnošću i društvom bas kao i svi ostali. 

Stoga joj je drugi razred izradio sobu :) Sobe za djevojčicu mozete pogledati u foto galeriji.


[OPŠIRNIJE]Naša mala knjižnica
Ivan Hrabrov / datum: 19. 11. 2020. 10:00

Naša škola se pridružila projektu Naša mala knjižnica koji se provodi u suradnji s učiteljicama Ivanom Medić u prvom razredu , Anamarijom Jerković u drugom razredu te školskom knjižničarkom. Projekt "Naša mala knjižnica" je međunarodni projekt putem kojeg se potiče kritičko čitanje od najranije dobi. U sklopu projekta djeca će imati pristup vrhunskim književnim djelima hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izražene prema umjetničkim standardima. U projektu se potiče suradnja učitelja, knjižničara, roditelja i učenika. 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan ljubaznosti
Ivan Hrabrov / datum: 16. 11. 2020. 08:37
13.11. Svjetski dan ljubaznosti. Taj dan je u nasoj skoli obilježen u sklopu knjižnice, radionicama od 01 do 04 og razreda. U sklopu koje se čitala knjiga Dječji Bonton autorice Ivanke Borovac. Nakon čitanja knjige i razgovoru o bontonu izrađen je pano s porukama o ljubaznosti. 
 
Svjetski dan ljubaznosti obilježava se od 13. studenog 1998. godine kada je u Tokiju održana konferencija o ljubaznosti na kojoj su sudionici donijeli Deklaraciju o toleranciji i prihvaćanju različitosti među ljudima.
 
Na ovaj dan se želi potaknuti djecu i odrasle da prihvate različtosti i budu ljubazni i tolerantni prema drugima. Obilježavanjem ovog dana nastoje se 
poboljšati međuljudski odnosi  i potaknuti i djecu i odrasle da iskazimo ljubaznost drugima i na najjednostavniji mogući način jer tako nekome možemo uljepšati dan.
 
Ljubaznost je  nepotrebno iskazivati materijalnim stvarima. Biti ljubazan je lako: dovoljan je samo jedan osmijeh, zagrljaj, pozdrav ili lijepa riječ i drugi će shvatiti da nam je stalo do njih i da zapravo nisu nevidljivi kao što se možda osjećaju. Riječi kao što su “Hvala”, “Oprosti ”, “Molim ” , “Izvoli”, “Dobar dan", predstavljaju temelj bontona- kulture lijepog ponašanja i trebali bismo ih što više koristiti  

 

[OPŠIRNIJE]Bookmark exchange projekt
Ivan Hrabrov / datum: 11. 11. 2020. 09:15

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM) Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizira razmjenu straničnika između školskih knjižnica i njihovih korisnika. Cilj je razmjena straničnika između dviju škola. Svake se godine uparuju različite škole, kako bi svaka škola upoznala što više različitih kultura i običaja iz cijeloga svijeta. I ove godine je naša škola sudjelovala u međunarodnom projektu u sklopu kojeg su djeca izradila straničnike.   U projektu sudjeluju učenici od 5 do 8 razreda.


[OPŠIRNIJE]Amusing Desing Thinking
Ivan Hrabrov / datum: 6. 11. 2020. 13:43

Knjižničarka Lucija B.Parić i učiteljica Martina Bojmić su u listopadu započele provoditi projekt “Amusing Design Thinking”  koji se provodi putem E-Twinninga.

O Projektu;

Design thinking je metoda pronalaženja novih rješenja korištenjem kreativnosti i jačanjem kreativnog samopouzdanja svakog učenika. Design thinking nas uči da kreativnost nije samo umijeće crtanja ili slikanja već sposobnost stvaranja nečeg novog. Svatko može biti kreativan! Projekt stavlja naglasak na poticanje kreativnog samopouzdanja, a kreativno samopouzdanje je sposobnosti da se učenici suočavaju s problemima koji imaju nejasan odgovor/rješenje.


[OPŠIRNIJE]Sat u 3 razredu: Put od autora do čitatelja
Mladen Palić / datum: 5. 11. 2020. 09:58

Učenici  3 . razreda su imali radionicu na temu „Knjiga -  put od autora do čitatelja“. Radionica je održana  kako bi  učenici mogli sami imenovati osobe koji su važni za nastanak knjige.


[OPŠIRNIJE]Međunarodna dječja digitalna knjižnica
Ivan Hrabrov / datum: 3. 11. 2020. 10:01

Učenici 3. i 4 og razreda su se povodom mjeseca školskih knjižnica upoznali s ICDL:

Međunarodnom dječjom digitalnom knjižnicom koja je  besplatna slobodna mrežna knjižnica digitaliziranih dječjih knjiga na različitim jezicima iz raznih država svijeta.

 

Dječja digitalna knjižnica posjeduje trenutno zbirku od 4.642 knjige na 61 jeziku. Misija i projekt Međunarodne dječje digitalne knjižnice ili u izvornom obliku International children's digital library – ICDL, projekt je čija je svrha informacijsko povezivanje svjetske književnosti za djecu. 

 

Zajednica je to koja ima za cilj srušiti sve prepreke koje razdvajaju djecu svijeta; prvenstveno kulturne i jezične različitosti. Uspostavljanjem Međunarodne dječje digitalne knjižnice, nastoji se na globalnoj razini širiti multikulturalnost, tolerancija, razumijevanje i poznavanje svega što je jednoj kulturi o onoj drugoj jako slabo ili potpuno nepoznato. Načinjena je zbirka knjiga iz cijelog svijeta, zbirka koja ujedinjuje djecu i odrasle i daje im na korištenje sve što se iz određene zemlje uspjelo digitalizirati i poslati na sučelje, a pisano je za djecu

 

 
LINK NA ICDL: http://en.childrenslibrary.org/
 

[OPŠIRNIJE]E-Lektire
Ivan Hrabrov / datum: 3. 11. 2020. 09:52

Povodom mjeseca školskih knjižnica učenici  6 razreda su se upoznali s portalom E-Lektire;

Učenici su se upoznali s različitim formatima knjiga u digitalnom obliku ( web format, PDF, FLIP, EPUB). Te naučili kako pretraživati portal; Npr. pretraživanje po autoru može biti abecednim redom ili kronološkim. Pretraživanje djela također može biti po autoru ili kronološki. Učenici su se upoznali i sa zvučnim audio knjigama te smo neke knjige i poslušali.
Na kraju samog sata učenicima je povodom mjeseca Hrvatske knjige ponuđen KVIZ. Ove godine se kviz rješava od kuće ( radi epidemiološke situacije) stoga im je pokazano kako doći do linka, a i razrednica im je prosljedila link kviza:
PORTAL E- Lektire:http://lektire.skole.hr/

[OPŠIRNIJE]Dan rječnika
Ivan Hrabrov / datum: 27. 10. 2020. 13:44

16. listopada, u spomen na život i djelo američkoga leksikografa, pravopisnog reformatora i političara Noaha Webstera obilježava Dan rječnika. Svrha obilježavanja ovog dana je isticanje važnosti upotrebe rječnika i obogaćivanja vokabulara.   


[OPŠIRNIJE]Mjesec školskih knjižnica
Ivan Hrabrov / datum: 27. 10. 2020. 13:38
 
Učenici 5. og razreda su imali sat Knjižnično informacijske pismenosti ( KIP) u kojem su se upoznali sa organizacijom i poslovanjem školske knjižnice. Odnosno upoznali su se sa signaturama u knjižnici kako bi se mogli samostalno snalaziti u knjižnici.
 

 

 


[OPŠIRNIJE]Sat Knjižnično informacijske pismenosti;
Ivan Hrabrov / datum: 27. 10. 2020. 13:35
 
 
15.10.2020 U Četvrtak 5 razred je imao radionicu o medijima. Učenici su se upoznali s vrstama medija, njihovom podjelom i osnovnim obilježjima medijskih vrsta. Učenici su uz pomoć zadataka izrađivali mentalnu mapu  u koju su upisali definicije medija i obilježja medija. Mentalna mapa je  poslužila kao sistematizacija svega prerađenog. 


 


[OPŠIRNIJE]Dan europskih jezika
Ivan Hrabrov / datum: 6. 10. 2020. 20:38

Povodom Europskog dana jezika 26.9. je napravljena  izložba knjiga na stranim jezicima .


[OPŠIRNIJE]Što su to časopisi?
Ivan Hrabrov / datum: 6. 10. 2020. 20:24
Radionica s 2. razredom o časopisima
 
 
Naša knjižničarka Lucija Bačić Parić u utorak 29. rujna organizirala je radionicu s učenicima drugog razreda.
 Cilj radionice je bio naučiti učenike prepoznati i imenovati dječje časopise, razlikovati ih od dnevnog tiska i časopisa za odrasle te od knjiga, prepoznati rubriku i odrediti poučava li nas ili zabavlja. Razlikovati časopise prema vremenu izlaženja, kao i potaknuti ih na čitanje dječjih časopisa. Pri kraju sata učenici su imali KVIZ koji smo skupa riješavali, i pomoću kojeg smo ponovili naučeno. Nakon kviza učenici su imali zadatak osmisliti i nacrtati naslovnu stranicu časopisa. 

[OPŠIRNIJE]RSS


Festival dječjih prava

 

Naša škola se pridružila 12. festivalu prava djece.  U sklopu festivala  razredna nastava je  imala radionice koje su nastale u suradnji učiteljice Ivane Medić, Martine Bojmić, Anamarije Jerković i Antonia Petričevića u kojima su se u suradnji sa školskom knjižničarkom čitale knjige na temu dječjih prava te gledali video uradci. Učenici su imali i literarnu radionicu u sklopu koje je izrađen pano s porukama učenika.

8. razred je u suradnji knjižničarke i učiteljice Klare Tomić gledao film Just Becuase koji govori o tome kako ne nasilno riješiti probleme. Svi pogledani filmovi se bave tolerancijom, vršnjačkim nasiljem te obrađuju široki spektar tema.

Ovogodišnji filmovi birani su iz programa Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedine manifestacije u Hrvatskoj posvećene isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Svi filmovi se mogu pogledati i na webu festivala prava djece.

URL: https://festivalpravadjece.com/#hero

 

Viši razredi su imali i radionice povodom dana tolerancije sa nastavnicom Slađanom Vranjkvić u suradnji s nastavnicima viših razreda.  Na kraju smo izradili pano na kojem su radovi svih učenika od 1 do 8 razreda.

I

preskoči na navigaciju