preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Neviđane

Login
 
Meteorološka postaja Neviđane-OŠ Vladimir Nazor | Neverin.hr
 

  

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 351661
Ovaj mjesec: 1476
Danas: 65
ANketa
Koliko novaca nosiš u školu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Korisni linkovi  

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

vijesti
Eko dan
Ivan Hrabrov / datum: 23. 5. 2024. 09:14

U sklopu projektnog dana Eko škole i ove smo godine organizirali akciju čišćenja okoliša škole, plaže i ulica u Neviđanima. Čišćenjem našeg malog komadića okoliša budi se svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje, koji je naše zajedničko dobro.


[OPŠIRNIJE]Izlet Eko grupe u Šibenik
Ivan Hrabrov / datum: 23. 5. 2024. 09:15

Učenici naše Eko grupe sa svojom voditeljicom Ivom Dešpojom posjetili su Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante kod Šibenika. Novootvoreni muzej na zanimljiv i moderan način prezentira prirodnu baštinu šibenskog kraja...


[OPŠIRNIJE]Hotel za kukce
Ivan Hrabrov / datum: 8. 2. 2024. 12:59

Naša eko grupa stalno dokazuje da je jedna od najmarljivijih izvannastavnih grupa u našoj školi. Radom članova grupe škola je dobila hotel za kukce, nadamo se da će biti zadovoljni i tako doprinijeti rodnosti našeg vrta.


[OPŠIRNIJE]Nova stabla u školskom vrtu
Ivan Hrabrov / datum: 26. 1. 2024. 12:56

Vrijedne ruke učenika Eko grupe zasadile su nova stabla u školskom vrtu. Zahvaljujemo TZ Općine Pašman na donaciji.

 
 

[OPŠIRNIJE]Komposter
Ivan Hrabrov / datum: 11. 1. 2024. 12:34

Eko grupa nastavlja sa svojim aktivnostima. Napravili su prostor za sakupljanje i preradu biootpada u kompost...


[OPŠIRNIJE]Hranjenje ptica
Ivan Hrabrov / datum: 7. 12. 2023. 14:37

Eko grupa učenika predmetne nastave organizirala je izradu hranilica za ptice. Učenici su se upoznali s važnosti hranjenja ptica zimi, zanimljivostima vezanim uz hranjenje, a na kraju su izradili i vlastite eko hranilice na šiškama. Cilj radionice bio je osvijestiti djecu da se uključe u brigu o pticama tijekom zime te da tu aktivnost obavljaju savjesno.


[OPŠIRNIJE]Bolji čep za bolji svijet!
Ivan Hrabrov / datum: 16. 11. 2023. 08:37
"Baci čep za bolji svijet" akcija je povodom koje su članovi Eko grupe ukrasili kutiju za čepove, sa željom da potaknu sve učenike i djelatnike škole na odvajanje plastičnih čepova. 
 
Time svi zajedno pomažemo očuvanju školskog okoliša, a osim toga djelujemo i humanitarno. Svi sakupljeni čepovi bit će donirani Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma u svrhu nabave skupih lijekova. 
 
Baci čep za bolji svijet! :)

[OPŠIRNIJE]OŠ Vladimir Nazor Neviđane ostvarila status međunarodne Eko-škole!
Ivan Hrabrov / datum: 25. 5. 2023. 14:19

Udruga Lijepa naša objavila je da je verificirala svih sedam koraka koje je naša škola morala ispuniti kako bi stekla status međunarodne Ekoškole, tako da se od 24. svibnja i OŠ Vladimir Nazor Neviđane pridružila hrvatskim školama s navedenim priznanjem. Nastavit ćemo uključivati ekologiju u svakodnevni život škole. Zahvaljujemo učiteljima Ivi Dešpoji, Antoniji Radović i Antoniju Petričeviću koji su bili nositelji ovih napora.


[OPŠIRNIJE]BioSfera
Ivan Hrabrov / datum: 19. 5. 2023. 10:55

Učenici Eko grupe u pratnji svoje učiteljice Ive Dešpoje posjetili su Centar za održivi aktivni turizam BioSfera u Biogradu na Moru. Zahvaljujemo domaćinima na pozivu..


[OPŠIRNIJE]RSS


Dan planeta Zemlje
U srijedu 19. travnja učenici naše škole obilježili su Dan planeta Zemlje s više aktivnosti. Članovi Eko grupe su tim povodom postavili oznake za biljke u školski vrt te održali akciju čišćenja lokalne plaže u Neviđanima te ulice koja povezuje dućan i našu školu.
Na svakoj od postavljenih kartica navedeni su hrvatski i latinski nazivi pojedine vrste, taksonomija (vrsta, rod, porodica, red, razred, koljeno i carstvo), te najbitnije karakteristike. U sklopu projekta izrade kartica za biljke napravljen je i Online herbarij naše škole u kojem ćete osim svega navedenog moći pronaći i podatke o etimologiji pojedine vrste.
Učenici prvog razreda uz pomoć našeg domara dosadašnju malu gredicu učinili su visokom kao početak našeg bavljenja permakulturom. Učenici drugog razreda u našem masliniku iskoristili su stare plastične boce za postavljanje visećih jagoda. Sve ove aktivnosti dio su težnji naše škole da dobije status Eko škole i zelenu zastavu kao potvrdu zalaganja. U OŠ Vladimir Nazor Neviđane postoje dvije eko grupe. Eko grupa učenika razredne nastave i eko grupa učenika predmetne nastave. Zadaća obje grupe je razvijati ekološku svijest učenika. Kroz nastavnu godinu eko grupe se bave uzgojem i sadnjom cvijeća, brigom o školskoj gredici, povrtnim kulturama kao i prikupljanjem te recikliranjem otpada. U školi se odvajaju plastične boce, plastični čepovi, papir te baterije. Na ovaj način učenici dobivaju priliku učiti više o kružnom gospodarstvu i važnosti smanjenja otpada, a kroz različite akcije koje organiziramo razvijaju i osjećaj timskog duha.
Također, naše Eko skupine obilježavaju i važne datume u ekologiji kao što su Svjetski dan meteorologije povodom kojeg nas je u ožujku posjetio i poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev, zatim Svjetski dan voda te Dan planeta Zemlje.
Iz godine u godinu sve više primjećujemo pozitivne promjene u ponašanju i veću svijest učenika kao i njihove neposredne okoline, koju čine roditelji i učitelji, u pogledu zaštite okoliša i očuvanja prirode otoka.
 
Naša eko priča

Eko grupa osnovana je s ciljem poticanja interesa djece za područje ekologije te očuvanje okoliša. Već od najranijih dana djeca istražuju svijet promatranjem, te ostalim osjetilima: dodirom, njuhom, okusom i sluhom. Kako sve uče po modelu, tako je i njihova ekološka svijest razvijena onoliko koliko i u odraslih koji ih okružuju; od roditelja, učitelja, braće i sestara, djedova i baka, prijatelja. Eko grupa bogata je sadržajima i projektima kojima učitelji kod učenika mogu poticati razvoj ekološke svijesti.

Većina aktivnosti koje provodimo odvija se dok učenici borave na svježem zraku, te kroz igru u opuštenoj atmosferi uče o načinima zaštite prirode. Ciljevi projekata te programi aktivnosti osmišljeni su na početku školske godine a odnose se prvenstveno na aktivnu brigu o prirodi i okolišu što podrazumijeva brigu oko biljaka u vrtu, cvjetnjaku (sadnja, zalijevanje, čišćenje), brigu oko životinja (ptičice), čišćenje dvorišta škole ali i ulica u mjestu u kojem se naša škola nalazi.

Jedan od zadataka učenika bio je izraditi kućice za ptice koje će biti postavljene u školskom vrtu, što su uspješno i napravili. Na kućice se postavljaju hranilice za ptice, kako bi im se povećale šanse za preživljavanje u periodima kada im hrane nedostaje.

Učenici sudjeluju u raznim Eko aktivnostima te na taj način uče i o važnosti sakupljanja, zbrinjavanja i razvrstavanja otpada (stari papir, plastična ambalaža, čepovi, baterije) u školskom okruženju.

Također, zajedno obilježavamo i važne Eko datume kao što su Dan planeta Zemlje (22.04.), Svjetski dan voda (22.03.), Svjetski dan meteorologije (23.03.). (SLIKA) Osim navedenog, bliži se kraju i naš projekt izrade oznaka za biljke koje će obogatiti naš školski vrt. Projektom su obuhvaćene sve biljke koje rastu u školskom vrtu, a svaka od izrađenih kartica sadržavat će fotografiju vrste, te podatke o taksonomiji i karakteristikama određene vrste. U sklopu projekta izrađen je i online herbarij pomoću kojeg ćemo moći pratiti promjene u vrtu, a i moći ćemo ga ažurirati ovisno o novim vrstama o kojima će učenici brinuti.

U siječnju 2023. godine naša se otočka škola uključila u program Eko-škole i krenula u “lov” na zelenu zastavu. Eko-škole moraju odabrati temu koju će obrađivati tijekom jedne školske godine. U početku je za Eko-škole najbolje i najjednostavnije krenuti s osnovnim temama kao što su otpad, te štednja vode i energije. To su obavezne teme koje je potrebno provoditi od početka te čitavim tijekom provedbe programa. Nakon što se ovladaju metodologijom Ekoškole razvijaju ostala tematska područja, kao što su: zdrav život, održivi prijevoz, bioraznolikost, školski okoliš, buka, klimatske promjene itd. Tako smo i mi započeli s tematikom otpada te stvaramo „otoke“ za razvrstavanje otpada – papira, plastike, baterija, biootpada, boca te čepova.

   

 Kroz sam projekt učenici se uče timskom radu, urednosti, prepoznavanju i imenovanju različitih vrsta otpada. Usvajaju postupke recikliranja, upotrebu recikliranog papira, skupljanje PET ambalaže i starog papira, skupljanje plastičnih čepova, sadnji sadnica, brinu o školskom vrtu, ali sve to na kreativan, zanimljiv i poučan način. Učenici vrlo rado sudjeluju u zadanim aktivnostima, te pažljivo prate i usvajaju plan i program rada. „Okoliš je sve što nisam ja.“ Prema tome , okoliš je „cjelokupni prirodni sustav o kojem ovisi čovjek, zrak koji udiše, zemlja koja ga hrani, rijeke i jezera koja daju vodu, mora koja daju hranu i vodu, te atmosfera oko planete koja omogućava život na planeti.“ A. Einstein

preskoči na navigaciju