2022-11-20 11:08:30

Misli na sebe – čitaj!

I ove smo godine obilježili Mjesec hrvatske knjige radionicama za učenike 5. – 8.r. s ciljem promicanja kulture čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. Ovogodišnja tema manifestacije glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Izabran je moto Misli na sebe – čitaj!

Učenici 5. razreda sudjelovali su u radionici pisanja bajke i izrade male knjige. Svoju su bajku pisali koristeći pet rečenica, prema zadanim uputama. Za napisanu bajku izradili su korice i knjigu u koju su je prepisali.

 

Učenici 6. razreda izrađivali su paralelnim presavijanjem trake papira leporello, slikovnice u obliku harmonike. U njih su pisali priču o sebi i najvažnijim događajima svoga djetinjstva. Slikovnicu su ukrasili crtežima i/ili fotografijama koje pamte kao najsretniji dio djetinjstva.

 

 

Učenici 7. razreda sudjelovali su u radionici blackout poezije, umjetničke forme koja spaja kolažnu (reciklirajuću), likovnu i pjesničku komponentu u novu formu. Učenicima su podijeljene pjesme Dobriše Cesarića u kojima su odabirali riječi koje će činiti novu cjelinu dok su ostatak riječi potamnili u obliku crteža koji je vezan uz vlastiti doživljaj pjesme.

 

 

Učenici 8. razreda istraživali su posebnosti različitih supkultura: gameri, YouTuberi, hipiji, šminkeri, skejteri. Prema prikupljenim podatcima izradili su prezentacije kojima su predstavili odabranu supkulturu učenicima u razredu. U likovnoj su radionici izrađivali origami knjige i naslov s motom ovogodišnje manifestacije za školski pano.

 

Radovi nastali tijekom radionica izloženi su na školskom panou.


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Neviđane