preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Neviđane

Login
 
Meteorološka postaja Neviđane-OŠ Vladimir Nazor | Neverin.hr
 

  

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 351896
Ovaj mjesec: 1711
Danas: 40
ANketa
Koliko novaca nosiš u školu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Korisni linkovi  

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zuji, zveči, zvoni, zvuči, šumi, grmi, tutnji, huči...
Autor: Mladen Palić, 16. 4. 2024.

Dane hrvatskog jezika u našoj se školi obilježava svake godine od 11. do 17. ožujka u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika s ciljem razvijanja svijesti o važnosti njegovanja narječja, zavičajnih i mjesnih govora te produbljivanja spoznaja o jeziku i različitim oblicima komunikacije. U čast hrvatskom jeziku održane su radionice za učenike 3.-8. razreda pod mentorstvom nastavnice Hrvatskoga jezika Slađane Vranjković.


Zuji, zveči, zvoni, zvuči,
Šumi, grmi, tutnji, huči –
To je jezik roda moga!

Ovako je o jeziku pjevao Petar Preradović. Kako su ove stihove o zvuku jezika razumjeli naši učenici koji žive uz zvukove mora, bonaca i nevera, pokazali su svojim maštovitim radovima nastalim tijekom održanih radionica. 

Učenici 3. i 4. razreda sudjelovali su u radionici slaganja glagoljskih slova lego kockicama. Nakon kratke prezentacije o glagoljici i upoznavanja s azbukom učenici su na ploču pisali svoja imena glagoljicom. Pomagale su im članice Glagoljaške skupine, učenica 5.r. Lucija Jakovljev i učenice 6.r. Loris Gotovina i Melani Kulonja. Tijekom radionice okušali su se i u igri memory karticama s glagoljskim slovima.

Učenici 5. razreda sudjelovali su u radionici posvećenoj riječima. Na početku smo otkrivali kakve riječi mogu biti i izrađivali umnu mapu sa središnjim pojmom Riječi. Neki od učeničkih odgovora bili su: izabrane, lagane, nježne, maštovite, mršave, slikovite...Nakon izrade mape u likovnoj radionici učenici su trebali izdvojiti jednu riječ hrvatskog jezika koja za njih ima posebno značenje i smatraju je važnom te je prikazati u obliku grafita na papiru. Bile su to riječi: Dalmacija, more, otok, ljubav, obitelj, sreća i pitanje Zašto?

 

Učenici 6. razreda na početku su radionice ponovili slova glagoljske azbuke i prisjetili se što smo naučili o najstarijem hrvatskom pismu na satovima Hrvatskog jezika. U likovnoj radionici crtali su odabrano slovo glagoljice i ukrašavali ga uz pomoć fraktala stvarajući umjetnost zatvorenih očiju.

Učenici 7. razreda sudjelovali su u radionici posvećenoj frazemima. Na početku su se upoznali sa značenjem frazema i njihovom uporabom u svakodnevnoj komunikaciji. U drugom dijelu radionice pisali su sastavak pod nazivom Ja sam ja koristeći zadane frazeme.

 

Učenici 8. razreda sudjelovali su u radionici o figurama dikcije, govornim ili zvučnim figurama. Ponovili su dosad naučene figure (onomatopeja, asonanca i aliteracija) te proširili svoje znanje novima (anafora, epifora, simploka i anadiploza). U drugom dijelu radionice okušali su se u pisanju pjesama prema zadanim smjernicama koristeći naučene zvučne figure.

 

Od radova nastalih tijekom radionica uredili su školski pano na međukatu.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju